Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

Ik accepteer de privacyvoorwaarden

Boegschroef inbouw

Boegschroef inbouw

De Vetus boeg- en hekschroeven hebben zich in de loop van de jaren bewezen als betrouwbare en bedrijfszekere installaties, waarmee elke schipper tot op de centimeter nauwkeurig kan manoeuvreren. De degelijke constructie geeft de schipper de volledige controle over zijn schip en zorgt voor een vertrouwd gevoel bij het manoeuvreren.

De keuze voor een boeg- en/of hekschroef is een bewuste keuze voor comfort en voor moeiteloos aanmeren (én vertrekken!!), maar ook voor vrijheid en nóg meer plezier van uw schip. Want als uw vaste schippersmaatje eens andere verplichtingen heeft, dan vaart u gewoon “solo” uit, in de wetenschap dat u het met gemak alleen afkunt.

Vetus boegschroeven zijn uitgerust met een gestroomlijnd staartstuk van brons en multiblad propeller. Deze optimale stroomlijn beperkt turbulenties in de waterstroom en zorgt voor een beter rendement en tevens voor een lager geluidsniveau. De schroef is van corrosievrij kunststof.

Voor ieder schip een Vetus boegschroef op maat

35kgf Speciaal ontwikkeld voor schepen tot een lengte van 10 meter. De spanning bedraagt 12 Volt. Dit model kan vrijwel in elk type schip worden gebouwd.
60kgf Met een stuwkracht van 50 kgf (500 Newton) is de CP50 geschikt voor schepen tot een lengte van 12 meter.
75kgf Ook voor schepen met een lengte tot 15 meter is een degelijke en betrouwbare boegschroef ontwikkeld met een stuwkracht van maar liefst 90 kgf (900 Newton)!

De 60kgf en de 75kgf zijn ook uitstekend te gebruiken als hekschroef.

Inbouwen van uw boegschroef

Montage van een boegschroef is snel en eenvoudig te realiseren en geeft maar een beperkt ruimteverlies in de boeg van uw schip. De boegschroef wordt in een stalen of polyester pijp (straalbuis) gemonteerd, die in het schip wordt gelast c.q. gelamineerd. De multiblad kunststof propeller heeft veel rendement en is geluidsarm. De bronzen Kaplan schroef wordt direct op de aandrijfmotor in de straalbuis bevestigd. U kunt meerdere bedieningspanelen koppelen, zodat de Vetus boegschroef op meerdere plaatsen kan worden bediend.

De inbouw van een Vetus boegschroef in een stalen schip wordt gedaan door het  aanbrengen van een stalen buis in het voorschip. Deze buis wordt zowel aan de binnen- als de buitenkant gelast en met twee primerlagen afgewerkt. Op de buis worden de motor en aandrijfunit geplaatst.

Het aansluiten van een boegschroef op de elektrische installatie kan op verschillende manieren worden gerealiseerd.

  1. Eén van de mogelijkheden is om de stroomverzorging, welke de boegschroefmotor gebruikt, separaat van het bestaande boordnet aan te sluiten. Hiervoor worden een extra accu, scheidingsdiode en eventueel een dynamo met meer vermogen ingebouwd. Hierdoor ontstaat een circuit dat onafhankelijk functioneert van de bestaande verbruikers.
  2. Een andere mogelijkheid van aansluiting op het elektrische circuit is, dat de stroomverzorging door de startaccu wordt verzorgd. Nadeel hiervan is dat er relatief lange stroomkabels worden gebruikt, die aan de binnenkant van de romp worden gelegd. Ook de startaccu wordt extra belast, wat kan leiden tot startproblemen. Onze voorkeur gaat uit naar de eerste optie.

In onze voorbeeld kostenopgave zijn we uitgegaan van optie 1). De boegschroef krijgt een eigen stroomverzorging en een separaat oplaadcircuit. Hoewel er diverse merken en uitvoeringen zijn van boegschroeven, hebben we gekozen voor het merk Vetus. Deze boegschroeven zijn onderhoudsvriendelijk en hebben bewezen zeer betrouwbaar te zijn.

De werkvolgorde is

Op al onze leveringen en werkzaamheden is de laatste versie van de Hiswa-voorwaarden van toepassing.

Download voorbeeldofferte

Ontvang een offerte op maat voor boegschroef inbouw bij de Brekken