Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK
Yachtcharter de Brekken
Golf

Boegschroef inbouw

De boeg- en hekschroeven van Vetus hebben zich door de jaren heen bewezen als betrouwbare en bedrijfszekere installaties, die het varen voor iedere schipper een stuk gemakkelijker maakt. De degelijke constructie geeft de schipper de volledige controle over zijn schip en zorgt voor een vertrouwd gevoel bij het uitvoeren van lastige manoeuvres.

Met de aanschaf van een boeg- en/of hekschroef kiest u bewust voor comfort en moeiteloos aan- en afmeren, ook kiest u voor vrijheid en nog meer plezier van uw schip. Als uw vaste schippersmaatje eens andere verplichtingen heeft, kunt gewoon ‘solo’ varen, in de wetenschap dat u het met gemakt alleen af kunt.

De boegschroeven van Vetus zijn uitgerust met een gestroomlijnd staartstuk van brons en multiblad propeller. Turbulenties in de waterstroom wordt beperkt door de optimale stroomlijn, ook het rendement wordt verbeterd en het geluidsniveau is lager. De schroef is van corrosievrij kunststof.

Voor ieder schip een Vetus boegschroef op maat

35kgf Speciaal ontwikkeld voor schepen met een lengte tot 10 meter.
De spanning bedraagt 12 Volt. Dit model kan vrijwel in elk type schip worden gebouwd.
60kgf Met een stuwkracht van 60 kgf (600 Newton) is de BOW60 geschikt voor schepen met een lengte tot 12 meter.
75kgf Ook voor schepen met een lengte tot 15 meter is een degelijke en betrouwbare boegschroef ontwikkeld, met een stuwkracht van maar liefst 95 kgf (950 Newton)!

De 60 kgf en de 75 kgf zijn ook uitstekend te gebruiken als hekschroef.

Wij kunnen schepen tot maximaal 12,50 mtr lengte en een diepgang van 1,60 mtr. handelen.

Inbouwen van uw boegschroef

Een boegschroef is vrij snel en eenvoudig te monteren en geeft maar een beperkt ruimteverlies in de boeg van uw schip. De boegschroef wordt in een stalen of polyester pijp (straalbuis) gemonteerd, die in het schip wordt gelast c.q. gelamineerd. De multiblad kunststof propeller heeft veel rendement, maar is geluidsarm. De bronzen Kaplan schroef wordt direct op de aandrijfmotor in de straalbuis bevestigd. U kunt meerdere bedieningspanelen koppelen, zodat de Vetus boegschroef op meerdere plaatsen bediend kan worden.

Bij een stalen schip wordt de Vetus boegschroef ingebouwd door het aanbrengen van een stalen buis in het voorschip, de buis wordt zowel aan de binnen- als buitenkant gelast en met twee primerlagen afgewerkt. Op de buis worden de motor en aandrijfunit geplaatst.

Het aansluiten van een boegschroef op de elektrische installatie kan op verschillende manieren worden gerealiseerd;

  1. Een van de mogelijkheden is om de stroomverzorging, welke de boegschroefmotor gebruikt, separaat van het bestaande boordnet aan te sluiten. Hiervoor worden een extra accu, scheidingsdiode en eventueel een dynamo met meer vermogen ingebouwd. Hierdoor ontstaat een circuit dat onafhankelijk functioneert van de bestaande verbruikers.
  2. Een andere mogelijkheid van aansluiting op het elektrische circuit is, dat de stroomverzorging door de startaccu wordt verzorgd. Nadeel hiervan is dat er relatief lange stroomkabels worden gebruikt, die aan de binnenkant van de romp worden gelegd. Ook de startaccu wordt extra belast, wat kan leiden tot startproblemen. Onze voorkeur gaat uit naar de eerste optie.

In onze voorbeeld kostenopgaven zijn we uitgagaan van optie 1. De boegschroef krijgt een eigen stroomvoorziening en een separaat oplaadcircuit. Hoewel er diverse merken en uitvoeringen zijn van boegschroeven, hebben wij gekozen voor het merk Vetus. Deze boegschroeven zijn onderhoudsvriendelijk en hebben bewezen zeer betrouwbaar te zijn.

 

Boegschroef inbouw - WSC de Brekken

 

Stappenplan inbouwen boegschroef:

  1. Plaatsbepaling van de straalbuis
  2. Opening maken in de romp t.b.v. de straalbuis
  3. Lamineren of lassen van de straalbuis
  4. Buitenzijde romp afwerken met hechtprimer en aangroeiwerende verf
  5. Binnenkant afwerken met een twee componenten coating
  6. Aanbrengen van de accu naast de boegschroef in het voorschip
  7. Aansluiten van het elektrische circuit
  8. Inbouwen bedieningspaneel (plaatsbepaling in overleg met de klant).

Op al onze leveringen en werkzaamheden is de laatste versie van de Hiswa-voorwaarden van toepassing.

Download voorbeeldofferte

Golf