Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

Ik accepteer de privacyvoorwaarden

Osmosebehandeling

Osmose? Geen paniek, eerst goed onderzoek!

International Gelshield Center in Lemmer heeft veel succes met het HotVac systeem. Watersportcentrum “de Brekken” en International Paint bieden u nu een volledige zekerheid via de Geldshield methode. Een vijfjarige garantie op een professioneel aangebrachte Osmosepreventie of Osmosereparatie systeem.

Veel watersporters geven de voorkeur aan een boot van polyester. Een polyesterboot roest niet en vraagt nauwelijks onderhoud. Polyester is licht en sterk, reden waarom met name motor- en zeilboten van polyester zijn gebouwd. Ook sloepen zijn veelal van polyester gemaakt en afgetimmerd met duurzame houtsoorten. Als een polyester boot goed gebouwd en behandeld wordt en na een eventuele beschadiging van de romp ook vakkundig wordt gerepareerd, is de levensduur héél lang. Helaas is osmose, blaasvorming in de scheepshuid en daarmee aantasting van het polyesterlaminaat, nooit uit te sluiten. Maar niet ieder blaasje is alarmerend. Er kan ook gewoon sprake zijn van luchtinsluiting in het laminaat of in een verfsysteem. Het laminaat verkeert bij laatstgenoemde mogelijkheid meestal nog in uitstekende staat.

Een polyester scheepsromp bestaat uit diverse lagen geweven polyestervezels die geïmpregneerd zijn met polyesterhars. De gelcoat is de buitenste zichtbare op kleur gebrachte laag met een dikte van 200 Mu.

Hotvac Osmose behandeling

Osmose, blaasvorming, ontstaat wanneer water in het polyesterlaminaat dringt. De kwaliteit van de toegepaste gelcoat, het glasweefsel, de polyesterhars of ondeskundige reparaties kunnen daarvan de oorzaak zijn. Ook het soort water en de lucht- en watertemperatuur hebben een belangrijke invloed.

Door de chemische reactie in de scheepswand tussen water, organische zuren en oplosbare stoffen als propyleen, glycol en styreen wordt een degeneratieproces in gang gezet. Er vormen zich zure oplossingen die het proces doen versnellen. Uiteindelijk leidt dit tot inwandige volumevergroting in de vorm van zichtbare blaasjes in de gelcoat. Prikt men die door dan komt een naar azijn riekende bruine of grijsgroene substantie vrij.

Het is zelfs mogelijk dat door osmose barsten in de scheepshuid ontstaan en delaminatie plaatsvindt. Zover moet een bezitter van een polyester jacht het zeker niet laten komen, wil hij niet voor hoge reparatiekosten komen te staan.

Onderzoek naar Osmose

Als men blaasjes op de romp constateert, is het raadzaam deze direct te laten onderzoeken. Met een speciale vochtmeter verkrijgt men bij WSC de Brekken een indicatie over het vochtgehalte in het laminaat. Om vast te stellen of het vocht zuur is, wordt een conisch gaatje geboord, waarna de zuurgraad wordt gemeten.

Yachttechnicus Rolf Niemarkt van WSC de Brekken: Naar aanleiding van zo’n onderzoek kan men beoordelen of er in de toekomst blaasvorming kan optreden en of de romp dient te worden behandeld. Wanneer er geen vocht maar lucht in de blaasjes zit, is het probleem niet zo groot. Ook dan is weliswaar een aanpak op korte termijn gewenst, maar die is minder ingrijpend en kostbaar.

Aanpak Hotvac Osmose Behandeling

Voor een Hotvac osmose behandeling verwijderen wij eerst de gelcoat, de dunne kleurlaag, door middel van het schillen met een schilmachine. Dit is een speciaal hiervoor ontwikkelde frees waarvan zeer nauwkeurig de diepte kan worden ingesteld zodat de juiste laagdikte wordt verwijderd. Daarna wordt het onderwaterschip afgespoten om de ingekapselde zuren zoveel mogelijk te verwijderen. Dan kan het droogproces met ons HotVac-systeem beginnen. Wanneer de romp droog is, worden de eventuele ruwe oneffenheden weggeschuurd. Voordat begonnen wordt met het plamuren van de romp, wordt er eerst een hechtlaag aangebracht. Na het plamuren met een fijn korrelige epoxy-plamuur wordt er wederom geschuurd. Daarna kan begonnen worden met het aanbrengen van 4 lagen Gelshield Plus  en tenslotte antifouling.

Wat is HotVac?

HotVac staat voor warmte en vacuüm. Om het onderwaterschip goed en snel te kunnen drogen brengen we rubberen matten aan. Deze worden vacuüm getrokken en tevens verwarmd tot 92º Celsius. De combinatie van vacuüm en warmte zorgt ervoor dat schadelijke stoffen vrijkomen en dat deze worden afgezogen tijdens het drogingsproces. Het systeem is 100% beveiligd met temperatuursensoren. In tegenstelling tot het oude, vele maanden vergende atmosferische droogproces, waarbij het schip buiten in de wind wordt gedroogd, worden met het HotVac proces ook alle chemische verontreinigingen uit de romp gezogen.

Na de Hotvac osmose behandeling heeft het polyester een sterkere structuur, want het bewerkstelligt naharding van het laminaat. Vrije bestanddelen in het polyester kunnen tijdens de gestuurde opwarming alsnog met elkaar reageren. Nagelhard laminaat is minder gevoelig voor langdurige blootstelling aan water.

Met toepassing van het HotVac systeem kan een onderwaterschip, afhankelijk van de grootte en de in het polyester aanwezige hoeveelheid vocht, al binnen 3 tot 5 weken droog zijn. Daarna wordt met de behandeling met epoxy verfmaterialen begonnen. Een Hotvac osmose behandeling vergt dan slechts zeven weken.

De Hotvac osmose behandeling moet zeer zorgvuldig worden uitgevoerd. Wij geven dan ook als officieel International Gelshield Center de garantie dat gedurende vijf jaar geen osmose meer optreedt.

Kosten Hotvac Osmose Behandeling door De Brekken

Een Hotvac osmose behandeling op basis van de Gelshield-methode van International Yachtpaints in een speciale hal kost bij WSC de Brekken € 347,50 per vierkante meter onderwaterschip, inclusief 21% BTW en met vijf jaar schriftelijke garantie.

Wij werken alleen op eigen locatie en kunnen schepen tot maximaal 1,60 mtr. diepgang hendelen.

Hoe groot is mijn onderwaterschip

Berekening van de oppervlakte van het onderwaterschip is afhankelijk van de rompvorm van het type schip. Hierbij een voorbeeld berekening van een schip in 3 verschillende romptypen

Lengte 9,15 mtr.  breedte 3,29 mtr.  diepgang 0,80 mtr.

Motorboot

* lengte waterlijn x (grootste breedte waterlijn + diepgang)
Volgens voorbeeld 9,15 x (3,29 + 0,80) 9,15 x 4,09 = 37,42 m² x 75 % = 28,10 m²

Zeilschip met gietijzeren ballastkiel:

* lengte waterlijn x (grootste breedte waterlijn + diepgang)
Volgens voorbeeld 9,15 x (3,29 + 0,80) 9,15 x 4,09 = 37,42 m² x 60 % = 22,5 m²

De behandeling is inclusief de gietijzeren kiel en het roerblad.

Zeilboot S ” spant :

* lengte waterlijn x (grootste breedte waterlijn + diepgang)
Volgens voorbeeld 9,15 x (3,29 + 0,80) 9,15 x 4,09 = 37,42 m²

Wij werken alleen op eigen locatie en kunnen schepen tot maximaal 1,60 mtr. diepgang hendelen.

Stappenplan van een Hotvac Osmose Behandeling

schip uit het water halen, afspuiten en in de verwarmde hal plaatsen
schillen van het onderwaterschip
drogen d.m.v. het HotVac-systeem
aanbrengen van een hechtlaag en daar waar nodig plamuren
aanbrengen van vijf lagen Gelshield Plus coating tot 300 Mu  (tegen indringing van vocht)
afwerken met aangroeiwerende verf (antifouling)
gratis winterstalling op het buitenterrein

Genoemde prijs van Hotvac Osmose Behandeling is inclusief bovengenoemde werkzaamheden en 21 % BTW. Op al onze diensten en leveringen zijn de HISWA-voorwaarden van toepassing.

Flyer Watersport Service
Flyer Osmose
Offerte Osmose

Ontvang een offerte op maat voor een hotvac osmose behandeling.