Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK
Golf

Route suggestie: Met de boot door drie Provincies

Voordat u de thuishaven van Yachtcharter „de Brekken“ in Lemmer met een comfortabele Aquanaut mag verlaten, volgt een uitvoerige uitleg met aansluitend eventueel een proefvaart.

Als de instructeur van boord is gegaan, kan de onvergetelijke tocht door de drie provincies beginnen. Voorzichtig word het schip door een labyrint van vakantiewoningen en caravans gemanoeuvreerd. Na enkele minuten bereikt men het Stroomkanaal.

Deze gaat over in de, door Lemmer stromende, Zijlroede. Een schilderachtige gracht, omgeven door veelal historische huizen. Om de bochtige watersportplaats te doorkruisen, moet men door 3 beweegbare bruggen, welke door brugwachters worden bediend en waarvoor bruggeld verschuldigd is. Het bruggeld doet u in een klomp, welke door de brugwachter via een hengel wordt aangereikt. Nauwelijks heeft u de laatste brug achter zich gelaten of u komt een nieuwe hindernis op uw weg tegen. Hierbij gaat het om de historische sluizen van Lemmer, die met zijn twee markante torens een geliefd plaatje is voor fotografen.

Na het passeren van deze sluis is de weg vrij naar het IJsselmeer. Voor motorjachtschippers is dit gebied niet bijzonder interessant, daarom gaat u via bakboord richting de Friese sluis, die de verbinding is met de Noordoostpolder. U bevindt zich nu in de provincie Flevoland. Dit land werd letterlijk uit het water gestampt, want waar tegenwoordig vruchtbare velden en welvarende steden zijn, bevond zich vroeger de Zuiderzee.

De Lemster Vaart, een bijna kaarsrecht kanaal van 18,5 kilometer lengte, verbindt Lemmer met Emmeloord. Deze waterweg gaat over in de Zwolse Vaart welke tot de sluizen van Marknesse voert. Vervolgens gaat het door het uitgestrekte bosgebied “Voorster Bos“ tot de Voorster sluis. Deze sluis vormt de grens tussen de provincies Flevoland en Overijssel. De oude vestingsteden Vollenhove en Blokzijl zijn zeker een bezoekje waard. Beide plaatsen lagen vroeger aan de Zuiderzee.

Tegenwoordig vindt men binnen de historische muren uitstekende ligplaatsen en enkele goede restaurants. Na de sluizen in Blokzijl voert de vaarroute via het Giethoornse meer en de Wetering naar de Kalenberger Gracht. Deze gracht is buitengewoon romantisch en slingert tussen leuke, sprookjesachtige huizen door. Veel gebouwen zijn met riet bedekt. Riet wordt in deze omgeving nog veelvuldig verbouwd, want de sompige veengrond vormt een uitstekende grondlaag voor dit gewas. De Kalenbergergracht eindigt bij het kleine plaatsje Ossenzijl. Hier bevindt zich een mooi gelegen jachthaven en een informatiecentrum over veen, turf en riet.

De Linthorst Homansluis vormt de grens tussen de provincies Overijssel en Friesland. Het eerstvolgende grotere dorp voor het Tjeukemeer is Echtenerbrug. Het schilderachtig gelegen dorp biedt uitstekende ligplaatsen en bescheiden inkoopmogelijkheden. Via het Tjeukemeer, waar zich sinds kort twee eilandjes bevinden met mooie ligplaatsen, komt u bij de Grote Brekken en voorts weer terug bij de thuishaven van Yachtcharter ”de Brekken“. De totale afstand is 87 km en de vaartijd bedraagt ca. 12 tot 15 uur. Aan te bevelen havens zijn Vollenhove, Blokzijl, Ossenzijl en Echtenerbrug. Deze route is zorgvuldig samengesteld en tevens geschikt voor beginners.

Routevoorstellen downloaden

Golf